maanantai 27. tammikuuta 2014

Miljonääriksi yhdessä yössä

Mongolian rahayksikkö on tugrik (T) ja 1€ = 2300T eli käytännössä minusta tuli täällä kertaheitolla miljönääri. Hieman omituiselta näin aluksi tuntuu, kun miettii summia euroina ja yrittää päästä niistä jotenkin kärrylle. Harvoin Suomessa ajattelee kymmeniä- tai satojatuhansia euroja, mutta täällä se on arkipäivää T:n osalta. Bussimatka maksaa 500T matkan pituudesta riippumatta, trollibussi 200T, leipäpaketti n. 600-1200T ja olut kaupassa n. 700-1400T sekä ravintolassa n. 2000-4000T. Kaikki ei välttämättä ole halpaa, hintoja vertailemalla pääsee juonesta kiinni. Ravintolassa syöminen kuitenkin kannattaa, sillä lounaan saa halvimmillaan 1000T:lla, ehkä jostain vielä halvemmalla. Ravintolavaihtoehtoja löytyy jokaisen makuun, on aasialaista, eurooppalaista sekä KFC..

Likaisuus ja roskaisuus on tyypillistä. Roskia näkee jokapuolella niin kasoissa kuin ajelehtimassa maassa. Toisin sanoen muutamalle ahkeralle ekoihmiselle löytyisi työnsarkaa. Tosin sitä en tiedä tulisiko tuosta hommasta koskaan valmista. Villejä koiralaumoja en toistaiseksi ole nähnyt vaan vastaan on jolkotellut leppoisia kulkukoiria, lähempää tuttavuutta en kylläkään ole tehnyt. Kulkukoirat ovat nekin tosiaan yleisiä. Pienet, söpöt koiranpennut vaeltelevat pitkin katuja roskia tonkien. Yhtään virallista (tai niin kuin me sen ymmärrämme) koiranulkoiluttajaa en ole nähnyt.

Toinen viikko kielikurssia on käynnissä ja ehkäpä jotain olen jo omasta mielestä oppinut. Kunnollisen keskustelun käyminen odottaa vielä aikaansa, saa nähdä tuleeko sellaista olemaan tämän vuoden aikana. Joskus venäjän alkeet käyneenä osasin odottaa kyrillisiä aakkosia, mutta muistapa se, että X=H, H=N ja että B=V ja ne omituiset koukerot ja ainakin viisi erillistä S-kirjainta omine suhuäänteineen, ottaa aikansa. Yleisimmät turistifraasit ovat jokseenkin hallussa ja yksittäisiä sanoja olen yrittänyt viljellä ahkeraan, joskus ovat jopa ymmärtäneet!

Tammi-helmikuun vaihteessa vietetään kiinalaista uutta vuotta ja aloitetaan hevosen vuosi. Olen saanut tähän mennessä kolme kutsua eri perheisiin pyhien aikaan. Ilmeisesti täällä on kolme virallista pyhäpäivää, mutta saattaa kestää hieman kauemminkin, näin on kerrottu. Osa paikallisista ei ymmärrä näiden juhlien suhteen vaan pitävät sitä ajan ja rahan haaskauksena. Kaikki kun pyörii syömisen ja juomisen ympärillä, lieneekö meillekin tuttua puuhaa?

Tässä rakennuksessa kämppä, yksi monista yliopistoista rakennuksen takana

Näkymä asunnon pihalta
     

Kaupungin keskustaa


4 kommenttia:

  1. Noniin hienoa. Tuohan näyttää ihan ok talolta missä majailet. No aika halapaa tuntuu siellä olevan. Ei syöminen tule kovin kalliiksi. :D

    VastaaPoista
  2. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan kiinalaisen uuden vuoden vieton kuulumisia!

    VastaaPoista
  3. Yritin joskus omatoimisesti opiskella venäjää, jo ne pelkät aakkoset tuntuivat niin monimutkaisilta että en oikein päässyt alkua pidemmälle. Nyt sitten yritän päntätä ranskaa, toivottavasti paremmalla menestyksellä :D mitä kaikkea siellä muuten on kaupungilla, muitakin ketjuliikkeitä kuin KFC..? Mielenkiintoista seurata menoa siellä päin maailmaa, vähän vaihtelua perinteisempiin matkakohteisiin ja turistirysiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisinpa bongata kaupungilta muutaman "merkkitietoisen" vaate- ja laukkuliikkeenkin, osannet arvata mitä tarkoitan:) Sisälle asti en vielä uskaltautunut, mutta pitänee käydä tekemässä hintavertailua. Josko vaikka sen pussin kanssa sit ulos..?

      Poista