keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Yrittäjyyttä

Pääsin tutustumaan hankkeen myötä perustettuihin yrittäjäryhmiin, kun vierailimme luoteis-UB:ssa parin ryhmän luona. Parinkymmenen minuutin bussimatka vei keskeltä vilkasta aamuruuhkaa, keskeltä töihin kiirehtiviä ihmisiä, keskeltä kaupungin sykettä suoraan jurttien, lautahökkeleiden, aidattujen maatilkkujen ja mutkittelevien kujien keskelle. Samalla maaston korkeuserot kasvoivat. Kukkuloiden rinteille muuttaa yhä enemmän paimentolaisia maaseudulta uuden alun toivossa, mutta ainakaan työpaikan löytäminen ei ole helppoa. Vielä kun samalla alueella asuvista suurin osa on samassa tilanteessa niin mahdollisuus ajautua huonoille teille on suuri. Onneksi on olemassa IEC:n kaltaisia järjestöjä, jotka omalla toiminnallaan haluavat puuttua vallitsevaan tilanteeseen.






Ensimmäinen ryhmä koostui neljästä naisesta. Kävimme vierailemassa yhdessä kodissa, jossa ryhmän oli tarkoitus kokoontua kuukausittaiseen yhteiseen palaveriin. Tällä kertaa muita jäseniä ei päässyt kuitenkaan paikalle eri syistä johtuen. Sain kuulla, että yksi ryhmän jäsen on pitänyt alueella pientä elintarvikekauppaa, mutta joutunut luopumaan siitä kannattamattomana. Ryhmä oli jakanut käsitöiden eri vaiheet siten, että yksi teki osan ja toinen jatkoi siitä. Lopputuloksena esimerkiksi sukkia ja töppösiä. Toiveena on, että he saisivat yhteisen tilan, jossa työskennellä.


Nämä tehty australialaisen lampaan villasta.
Toinen tapaamamme ryhmä oli yhden perheen muodostama. Heidän tavaramerkki on lampaan ja kamelin villasta valmistamat jurtan kiinnitysköydet. Laadukkaat ja hyvät köydet ovat kysyttyä tavaraa ja se onkin parhaiten kaupaksi käyvä tuote. Lisäksi perhe valmistaa saappaita sekä erikseen vielä saappaan pohjallisia. Perheen äiti kertoi, että hän on yrittänyt saada pankista lainaa yli seitsemän vuotta. Valitettavasti kukaan perheenjäsenistä ei ole vakituisessa työssä eikä heillä ole sellaista omaisuutta, joka kävisi vakuutena. Kuitenkin he suhtautuivat tulevaan luottavaisena ja heidän tavoitteena on saada toinen jurtta, jossa voisi työskennellä. Perheellä on myyntipöytä aivan heidän kotinsa vieressä vilkkaan kadun varrella ja kuuleman mukaan kauppa käy kohtuullisen hyvin.


Myyntipöytä kadun varrella, samalla tehdään uusia tuotteita. Kuvassa perheen äiti ja isä sekä oikealla järjestön edustajia.

Jurtan kiinnitysköydet voivat kestää vuosikymmeniä.

Perheen jurtta.
Molemmissa tapaamistamme ryhmistä löytyi halua laajentaa toimintaa. Haasteina nähtiin kunnollisen myyntipaikan löytäminen sekä koulutusten keskittyminen kaupunkiin. Keskustelimme myös ryhmien välisestä yhteydenpidosta, yhteisistä raaka-aine hankinnoista sekä mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä myynnin suhteen. Sain nähdä dokumentteja ja asiakirjoja, joita ryhmät täyttävät ja joiden avulla hanketta seurataan. Yhtenä kuukautena tulojen ja menojen suhde näyttää plussaa, toisena kuukautena miinusta. Yrittäjyyden iloja ja suruja.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti